Brunsviger er en klassisk dansk tradisjonskake som flere burde smake! det finner utallige varianter, noen bedre enn andre. Jeg har laget min litt egne variant der jeg lager små boller som hever sammen i en kakeform, og toppes med brunt sukker, sirup, smør og mandler. En fantastisk kake som helt klart smaker aller best når den kommer rett ut av ovnen…

Jeg elsker å bruke søndagene til baking, og dette er en fantastisk kake du kan ta med deg ut på skitur – eller nyte hjemme foran peisen!

Bollekake:
2,5 dl h-melk, romtemperert
1/2 pakke fersk gjær (du kan også bruke tørrgjær)
70 g sukker
1/4 ts salt
1 egg
500 g siktet hvetemel (gjerne tipo 00)
1 ts malt kanel
80 g smør i terninger
1 dl mandler i skiver eller finhakkede hasselnøtter
Ha melken i en kjøkkenmaskin og ha i gjæren. Bland godt til gjæren er løst opp.
Ha sukker, salt, egg, hvetemel og kanel i bakebollen og elt på middels tempo i 10 minutter.
Ha smøret i bollen og elt videre i ca. 15 minutter til du har en myk og smidig deig som er deilig å jobbe med.
Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted i 30 minutter.
Rull ut deigen til små hveteboller og legg bollene i en smurt kakeform som er ca. 24 cm i diameter. Du kan også lage denne varianten i en langpanne hvis du vil. Sett bollene med litt avstand, slik at de får plass til å heve.
Legg et kjøkkenhåndle over formen og la bollene heve i ca. 30 minutter til omtrent dobbel størrelse.
Dypp fingrene i vann og prikk bollene utover.
Hell over karamellsausen (se oppskrift under) og strø over mandler.
Sett kakeformen på et stekebrett, slik at du ikke får karamellsaus i hele ovnen hvis formen ikke er helt tett.
Stek kaken midt i ovnen på 200 grader i ca. 20-30 minutter til bollene er gylne og gjennomstekte.
La kaken avkjøles litt i romtemperatur før servering!

Karamellsaus:
150 g smør
200 g brunt mykt sukker
3 ss mørk sirup
Ha alt i en kjele og kok opp under omrøring. Ta kjelen av plata når du har fått en jevn “karamellsaus” der sukker og smør er godt blandet.