Brente mandler hører julen til! Men må de bare smake sukker? Neida, ved å tilsette julekrydder underveis, så får du brente mandler med smak av pepperkaker og jul! Kan det bli mer julete? Jeg tror ikke det….

Brente mandler er i utgangspunktet en enkel sak, men du trenger en stor gryte, en tresleiv og tålmodighet! Ikke fall for fristelsen til å skru opp varmen for at det skal gå fortere… Da ender du opp med brente mandler i ordets rette forstand. Og selv om det heter brente mandler, så er det jo i realiteten karamelliserte mandler, ikke brente og svidde :-)

Ingredienser:
400 g mandler med skall
200 g sukker
2 dl vann
2 ss godt smør
1 ts malt kanel
1 ts malt kardemomme
1/2 ts malt sort pepper
1 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik

Fremgangsmåte:
Start med å legge mandlene på et bakebrett med bakepapir. Stek mandlene i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Dette gjør at de brente mandlene blir sprøere og enda bedre.
Ha mandler, sukker og vann i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Kok på høy varme under omrøring til det meste av vannet har fordampet. Nå er det tid for å skru ned varmen, og ikke minst smøre seg med tålmodighet. Skru ned til middels varme og fortsett å røre. Nå skal alt vannet fordampe og det legger seg et sukkerlag rundt mandlene. Fortsett til sukkeret smelter igjen og du får karamelliserte mandler. Husk å røre hele tiden.
Dra gryta av varmen og vend inn smøret og krydderet.
Ha de brente mandlene på bakebrettet med bakepapir som du stekte mandlene på.

De brente mandlene holder seg lenge, og kan fint legges på glass og gis bort i jylegave eller vertinnegave. Skriv gjerne en hyggelig lapp på glasset der du skriver en hyggelig hilsen og hva mandlene er krydret med.