Da jeg var liten, var det stor glede i hjemmet når blodappelsinene kom i butikken! For meg vil de alltid hete blodappelsiner, men allerede i 2006 endret Bama navn på disse appelsinene til “Røde appelsiner”, og økte da salget med 70%!

Navnet kommer av rødfargen på fruktkjøttet- og saften, og kommer av fargestoffet antocyanin. Den røde fargen dannes imidlertid bare hvis frukten på treet i lengre tid har vært utsatt for kjølige nattetemperaturer. Mengden rødfarge i fruktkjøttet vil derfor variere etter hvilken type blodappelsin du får tak i, og hvor lenge treet har vært utsatt for kjølige netter.

I denne paien har jeg brukt både blodappelsin- og sitronsaft. Du kan også bruke bare blodappelsinsaft, klementinsaft eller bare sitronsaft. Spørsmålet er bare hvor syrlig og frisk pai du vil ha. 

Blodappelsin- og sitronpai
Serves 8
Total Time
1 hr
Total Time
1 hr
Paibunn
 1. 300 g hvetemel
 2. 200 g romtemperert meierismør
 3. 100 g melis
 4. 1 egg
Fyll
 1. 2,5 dl fløte
 2. 2 egg
 3. 3 eggeplommer
 4. 100 g sukker
 5. 0,75 dl sitronsaft
 6. 0,75 dl blodappelsinsaft
 7. Frøene fra 1 vaniljestang
Marengs
 1. 3,5 dl sukker
 2. 1 dl vann
 3. 4 eggehviter
 4. 1 ts sitronsaft
Paibunn
 1. Kjør alle ingrediensene sammen i en food prosessor. Kjør deigen til den akkurat har samlet seg, ikke lenger. Pakk den inn i plast og la hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
 2. Kjevle ut en tynn bunn som dekker innsiden på paiformen din. Hvis du får noe deig til overs, kan du bruke det til pynt på toppen hvis du vil.
 3. Dekk paibunnen med bakepapir og fyll med tørkede erter. Dette gjør du for at paibunnen skal holde seg fin under steking. Stek på 180 grader i ca 10 minutter til bunnen begynner å få farge.
Fyll
 1. Pisk sammen fløte, egg, eggeplommer, sukker, sitron- og blodappelsinsaft og frøene fra vaniljestangen.
 2. Fjern ertene og bakepapiret fra paiformen og ha fyllet i det stekte paiskallet. Skru ned varmen i ovnen til 140 grader. Stek blodappelsin- og sitronpaien i ca 30 minutter til fyllet begynner å bli fast. Avkjøl paien.
Marengs
 1. Ha 2,5 dl sukker og 1 dl vann i en kjele. Kok i 5 minutter til sukkerlaken tykner og det begynner å bli større bobler. Hvis du har et digitalt termometer, så skal temperaturen nå være ca 115 grader.
 2. Ha eggehvitene, sitronsaften og 1 dl sukker i en kjøkkenmaskin. Pisk til eggehvitene skummer. Fortsett å piske mens du sper med den varme sukkerlaken. Pisk til du har en luftig og kald marengs.
 3. Ha marengsen i en sprøytepose og topp paien med marengs. Brenn gjerne av marengsen med en gassbrenner like før servering.
Notes
 1. Tips: Lag gjerne en liten "salat" av blåbær og blodappelsinbåter som du topper paien med ved servering!
Maten vi deler https://nykvist.no/

Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Mats Dreyer! Sjekk også ut hans nye nettbutikk www.dreyershop.com :-)