Denne oppskriften fikk jeg når jeg var lærling på Skaslien Gjestgiveri på Kirkenær. Dette er en enkel, tradisjonsrik og fantastisk god oppskrift!
Kringle:
7,5 dl h-melk
150 g meierismør
2 egg
50 g gjær
2 ts kardemumme
2 dl sukker
hvetemel
*Smelt smøret og ha i melken. Løs opp gjæren i den lune melken.
*Ha i en bakebolle og ha i kardemumme, 2 dl hvetemel, sukker og egg. Spe med mer hvetemel til du får en deig som slipper bollen.
*La deigen heve i 30 minutter.
Fyll:
rosiner
2 dl sukker
2 ss kanel
meierismør (romtemperert)
*Kjevle ut deigen til en stor firkant som er ca 1 cm tykk. Smør et tynt lag med smør utover deigen.
*Bland sukker og kanel. Strø rikelig utover kringledeigen. Fordel deretter rosiner utover. Her er det opp til deg hvor mye rosiner du vil ha. Jeg liker mye rosiner :-)
*Rull deigen sammen slik at du får en lang pølse.
*Klipp spor i kringlepølsa og brett hver “flik” til annenhver side.
*Legg kringla over på et brett med bakepapir. La heve i ca 45 minutter.
*Pensle kringla med sammenpisket egg før den stekes.
*Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.
*Avkjøl kringla på rist og ha på melis før servering!