I slutten av november hvert år kåres “Årets beste norske kokebok”. Selve kåringen foregår på Norli i Universitetsgata 28. november 2019. Men nå er de nominerte offentliggjort!

I fjor vant Tom Victor Gausdal og Stian Floer med “Grønnsaksboka”, og snart er det tid for en annen bok å ta over stafettpinnen….

Fra “Sunt på grillen”. Foto: Mats Dreyer

Jeg ble nominert til denne prisen med begge mine første utgivelser “Glød” og “Maten vi deler”. Tidligere i år slapp jeg boka “Sunt på grillen”. Og i dag fikk jeg den gledelige beskjeden om at også “Sunt på grillen” er nominert! Så 28. november slåss jeg altså om prisen for “Beste norske kokebok” – for tredje gang… Noen har en gang i tiden sagt at alle gode ting er tre, så nå gjenstår det å se om det er noe i det…. Denne gangen har jeg laget hele boka sammen med fotograf og grafisk designer Mats Dreyer!

Fra “Sunt på grillen”. Foto: Mats Dreyer

Men hvem er jeg nominert sammen med i årets “finale” av “Beste norske kokebok 2019”? Her kommer en liten presentasjon av de fem finalistene:

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker
Kombinasjonen kokk og komiker er en skummel kombinasjon når det skal selges bøker. Vi har sett dette vært gjort før med Eyvind Hellstrøm og Anne-Kat. Hærland – med vellykket resultat. Nå har Hærland byttet ut Hellstrøm med Galt-sjefen Björn Svensson og bakeren Martin Fjeld. Sune Eriksen har tatt bildene.

Sjokoladeboka
Sverre Sætre er en av landets beste konditorer, og har også sjarmert det norske folk som dommer i kakeprogram på tv. Nå er han ute med sin 8. dessertbok – og denne gangen om sjokolade. Han har gitt ut sjokoladebok før, men denne gangen er den tykkere, større og grundigere. Nå utfordrer den Ola Nordmann, men også oss faglærte kokker som gjerne vil lære mer om sjokolade. Jeg har enda hans forrige sjokoladeboka fra 2004 i hylla! Den er så full av sjokoladeflekker og sukker at den var klar for utskiftning når Sverre i år slapp “Sjokoladeboka”! Jeg tror kanskje dette kan bli vinneren av “Beste norske kokebok 2019″…
Tommy Andresen har tatt bildene.

God mat hele uka
Superduoen Lise Finckenhagen og fotograf Sara Johannessen Meek tar mange fantastiske bilder for blant annet Vg og Godt.no. Nå er de ute med ny bok som skal inspirere deg til god, fargerik og fristende hverdagsmat. Lise er en av landets beste kokker som har sluttet på restaurantkjøkkenet (sannsynligvis med hensyn til familien), og bruker istedet kunnskapen, energien og kreativiteten sin til å inspirere deg og meg istedet! Og det kler en kokebok veldig godt :-)

Fattig student
Tidligere dukket en bok de færreste hadde hørt om opp på de norske bestselgerlistene. Boka “Fattig student” er en liten og billig bok som skal motivere unge “fattige” studenter til å få mest mulig ut av studielånet. Dette er den kokeboka som sannsynligvis har fått mest omtale og pr i 2019. Men er det norsges beste kokebok? Det er jeg litt mer usikker på….

Sunt på grillen
Dette er altså min tredje bok. Min første bok der Mats Dreyer er både fotograf og grafisk designer. Og ettersom det er bare oss to som står for alt fra oppskrifter, tekst, foto, design føler jeg at vi har skapt noe som er veldig oss, og som også representerer vårt nye “Oktopus studio”! Så gjenstår det å se om juryen er klare for litt sunt på grillen i år…. Boka er gitt ut på Cappelen Damm.

Så nå gleder vi oss til 28. november, og krysser fingrene for at det i år er vår tur til å klatre til topps på premiepallen :-)