Jipppiiiiiiii!

Da fikk jeg akkurat telefon fra Gyldendal om at grillboka mi GLØD er finalist i konkurransen “Beste Norske Kokebok 2015”! Dette er en konkurranse som hver høst foregår i regi av Aperitif.no og bokhandlerkjeden Norli.

GLØD er min første bok, og er derfor på mange måter mitt hjertebarn. Gjennom vår, sol, vind, regn og litt snø har jeg grillet for å komme frem til resultatet jeg er så stolt av. Sammen med fotograf Stian Broch og designer Mats Dreyer har jeg fått (nesten) frie tøyler, og vi har lekt oss frem til det som nå er en av fem finalister i “Beste Norske Kokebok 2015″…

Jeg har med denne boka hatt som mål å få enda fler nordmenn til å grille! Mitt mål var å vise nordmenn at grilling er så mye mer enn tørre kyllingbryst og brunsvidde koteletter. Grilling kan også være både fisk, grønnsaker, pizza, hamburgere og ikke minst desserter.

Nå er det bare å krysse fingrene for at juryen liker GLØD så godt at vi går helt til topps i finalen som vil foregå mandag 30. november i Det Norske Teatret! Men dette er en ekstremt tøff kamp, med ekstremt bra bøker i finaleheatet. Blant de 33 påmeldte kom følgende bøker til finalen:

Familiekokeboken 

1. Mesterkokk Kjartan Skjelde (kjent fra MasterChef) driver en av mine favorittrestauranter i Norge, Tango i Stavanger. Sammen med fantastiske Berit Norstrand som er lege, kognitiv terapeut og mor til seks barn har han gitt ut “Verdens Beste Familiekokebok”! Takket være Kjartan og Berit har jeg blant annet begynt å bruke rapsolje når jeg pensler kjøttet og fisken før jeg griller det, fordi det er bedre for kroppen vår enn å feks bruke solsikkeolje.

Gatemat

2. Stian Floer og Jan Robin Ektvedt fra restaurant Hitchhiker i Mathallen Oslo har med boka “Gatemat” endret nordmenns oppfatning av nettop – Gatemat! Dette er en annerledes bok med kule oppskrifter som synes i bokhylla og lyser opp kjøkkenbenken. Har du ikke spist på Hitchhiker enda? Gjør det neste gang du er i området!

pannekaker 3. Bok nummer tre i finalen er hele Norges Kokke-Lises pannekakebok “Pannekaker”. Trodde du kanskje at pannekaker kun spises med sukker eller blåbær på? Da kan Lise lære deg ett og annet. Her finner du pannekaker i både søte og salte varianter, vakkert ivaretatt av fotograf Sara Johannessen.

Kokkelære 4. Boka “Kokkelære – den store kokeboka” er uten tvil årets mest omfattende kokebok. Dette er nærmest et oppslagsverk der Tom Victor Gausdal (sannsynligvis med en del hjelpere) har lagt ned maaange timer (visstnok flere år) for å gi deg alt du trenger å vite på kjøkkenet. Dette er nok den moderne versjonen av “Den rutete kokeboken”. Dette er nok manges favoritt til å stikke avgårde med seieren, så gjenstår det å se hva juryen er på utkikk etter i år….

 glød

5. Og sist, men ikke minst – grillboka GLØD! Alle har et forhold til grill, og her har jeg prøvd å vise hvordan man med enkle grep kan bli tryggere bak grillen, og ikke minst hvordan man kan bli gjest på sin egen grillfest. Jeg vil takke Lars Røtterud i Gyldendal for at jeg fikk sjansen til å gi ut denne boka, takk til fotograf Stian Broch for fantastiske bilder som passer maten og boka perfekt, og ikke minst takk til designer Mats Dreyer for at du turte å begi deg ut på GLØD som din aller første bok. Jeg er glad for at vi ga deg sjansen! Takk for at du tilførte boka det lille ekstra! Sot vil leve lenge…. Jeg håper vi er et team som kan leke sammen flere ganger! Som dere skjønner, så er det ekstremt sterke bøker nominert i år, så derfor passet jeg på å takke før finalen og premieutdelingen. For uansett hvordan det går i finalen nå, så har dette vært starten på en fantastisk reise – og de som fortjener takk bør få en takk – uansett hvilken plassering vi får! Og hvis vi skulle være så heldige å vinne, så blir det mye gøy fremover…