De fleste av oss elsker ting som er fritert. Og berlinerboller er en av mine guilty pleasures…

Det beste med berlinerboller er at de kan fylles med nesten ALT. Alt fra bringebær-, jordbær-, skogsbær og ripssyltetøy til vaniljekrem og sitronkrem. Denne varianten er fylt med vaniljekrem blandet med lakrissirup. Jeg bruker lakrissirup fra Johan Bülow! Du kan bytte ut lakrissirupen med hockeypulver eller lakrispulver.

Berlinerboller kan fylles på to måter. Den “riktigste” måten er å legge i fyllet før bollene heves. Da er det en fare for at bollene “sprekker” opp og fyllet renner ut av bollene under fritering. Dette er den andre måten, der jeg sprøyter inn fyllet etter steking. En enklere og “idiotsikker” måte!

Oppskrift til ca 10 berlinerboller:
100 g smør
2 dl h-melk
50 g fersk gjær
4 egg
2 dl sukker
2 ts bakepulver
600 g hvetemel
olje til fritering
Smelt smøret i en kjele. Dra kjelen av varmen og ha i melke. Løs opp gjæren i melken.
Ha melken og eggene i en bakemaskin og ha i 4 ss sukker, bakepulver og hvetemel. Elt i ca. 10 minutter til en smidig og jevn deig. La deigen heve i 45 minutter til omtrent dobbel størrelse.
Kjevle ut deigen til en ca. 2 cm tykk “lefse”. Stikk ut ringer (bruk utstikkerringer eller et glass. Bruk en litt mindre ring enn det du vil at de ferdige berlinerbollene skal bli.) Legg berlinerbollene på et bakebrett med bakepapir. La heve i 45 minutter.
Varm frityroljen i en tykkbundet kjele til 160 grader. Bruk gjerne et digitalt steketermometer for å måle. Hvis du ikke har det, så kan du sjekke med baksiden på en treøse. Oljen holder ca. 160 grader når det bruser rundt treverket. Pass på at oljen ikke blir for varm, for da vil berlinerbollene blir for mørke på utsiden før de er ferdige inni.
Friter én eller to om gangen, slik at de ikke hever i hverandre. Friter bollene til de er gylne på en side. Snu bollene og friter dem på andre siden til de er gylne der også.
Løft berlinerbollene ut av oljen og la dem renne av på papir i 1 minutt.
Vend de varme berlinerbollene i sukker.
Ha ønsket fyll i en sprøytepose med en spiss tyll. Stikk tyllen inn i berlinerbollene og fyll til det såvidt tyter ut av hullet.

Vanilje- og lakriskrem:
2,5 dl kremfløte
2,5 dl h-melk
1 vaniljestang, splittet i to på langs
4 eggeplommer
100 g sukker
30 g maizenna
2 ss lakrissirup eller lakrispulver
Kok opp fløte, melk og vaniljestang i en kjele.
Pisk sammen eggeplommer, sukker og maizenna i en bolle. Spe med den varme fløteblandingen mens du pisker.
Ha hele blandingen tilbake i kjelen, og kok opp under pisking. Når blandingen har kokt i noen sekunder vil den tykne, og da kan du ta den av varmen umiddelbart. Ha vaniljekremen over i en bolle og avkjøl.
Fjern vaniljestangen og vend inn lakrissirup.