Julen er høytid for ribbe, og hver familie har sine tradisjoner. Tradisjoner man ikke skal tulle med. Min barndomsjul besto av tradisjonell ribbe, medisterkaker og julepølse. Svoren skulle være sprø, medisterkakene saftige og den brune sausen full av ribbefett.

Men selv om denne dagen er tradisjonell, så består jo julen av så mange dager der jeg mener det er rom for å leke, teste og prøve ut nye ting med julematen. Før jul var jeg så heldig og få tak i økologisk svinenakke fra Heinrich Jung, slik at jeg hadde en fantastisk råvare jeg kunne leke med senere i romjula.

Heinrich Jung er en allsisig bonde fra Arneberg i Hedmark, ikke alt for langt fra der jeg er oppvokst. Grisene til Heinrich er frilandsgris fra fødsel til slakt. Grisene er basert på en egenkomponert blandingsrase avlet frem for naturlig liv. Grisene beiter av bakken, ruller i gjørma og ligger i tørr halm. Om vinteren kan grisene trekke inn i naturlig oppvarmede hytter midt ute på jordet for å sove og slappe av. Grisefôret er økologisk, fritt for soya og består utelukkende av nordisk produsert hvete, rug, havre, bygg, åkerbønner, erter, raps og solsikke. Dette er en lykkelig gris mens den lever – og det kjennes på smaken.

Jeg hadde lyst til å ta med meg svinenakken til asia smaksmessig, og lot den få braisere i ovnen i kraft, chili, ingefær, sesamfrø og honning! Jeg lot svinenakken få følge av tradisjonelle juleråvarer som rosenkål og mandelpotet, men i litt ny drakt! Prøv du også, hvis du vil ha en morsom vri på romjulsmaten…

Asiatisk svinenakke med rosenkål og mandelpoteter
Serves 6
Total Time
3 hr
Total Time
3 hr
Svinenakke
 1. 1,5 kilo hel svinenakke uten ben
 2. Salt og pepper
 3. 1 ss solsikkeolje
 4. 1 løk, finhakket
 5. 3 dl kylling-, ogkse- eller svinekraft
 6. 1 dl mykt brunt sukker
 7. 1 dl sweet chilisaus
 8. 1 rød chili, finhakket
 9. 2 dl soyasaus
 10. 1 dl sesamfrø
 11. 2 ss sennepsfrø
 12. 1 dl tørkede tranebær
 13. 1 dl gule rosiner (her kan du også bruke tørket apsikos)
Rosenkål
 1. 600 g friske rosenkål
 2. 2 ss smør
 3. 1 dl sesamfrø
 4. 1 lime
Mandelpoteter
 1. 800 g mandelpoteter
 2. 4 ss rapsolje
 3. Salt og pepper
 4. 1 rød chili, finhakket
 5. 1/2 potte frisk koriander
Svinenakke
 1. Krydre svinanakken med salt og pepper. Brun svinenakken i olje til den er gyllen rundt hele. Legg svinenakken i en dyp ildfast form.
 2. Brun løken i samme panna som du brunet svinenakken i. Ha i løk og la frese i 1 minutt.
 3. Ha i kyllingkraft, brunt sukker, sweet chilisaus, chili, soyasaus, sesamfrø, sennepsfrø, tranebær og rosiner. Kok opp og hell alt deretter over svinenakken i den ildfaste formen.
 4. Sett formen i ovnen på 180 grader og la stå i ca 2,5 time. Øs kraft over svinenakken hvert 15. minutt.
Rosenkål
 1. Kok rosenkålen i lettsaltet vann til de begynner å bli møre. Dette tar ca 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann. Tørk rosenkålen på papir.
 2. Like før servering steker du rosenkålen i smøret sammen med sesamfrøene til de blir gyllne og gjennomvarme. Smak til med salt, pepper og limesaft.
Mandelpoteter
 1. Del mandelpotetene i båter og vend dem inn i olje, salt, pepper og chili. Legg potetene i en ildfast form og stek dem i ovnen på 180 grader til de er helt møre. Dette tar ca 30-40 minutter.
 2. Like før servering vender du korianderen inn i potetene.
Servering
 1. Server litt av sjyen svinenakken er briasert i som saus ved siden av. Du kan også servere ris og en grønn salat ved siden av hvis du vil.
 2. Svinenakken passer også perfekt på et tapasbord!
Maten vi deler https://nykvist.no/

Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Mats Dreyer!