For syvende året på rad har Aperitif og Norli kåret “Årets beste kokebok”!

Vinneren ble kåret denne uka i Mathallen Oslo. De fem nominerte var:

 

kokebøker

 

Verdens beste pizza
Craig Whitson og Tore Gjesteland

Saus og kraft
Kulinarisk Akademi

Den velutstyrte mannen
Olav Birkeland og Jørgen O Grann

Lefseboka – Oppskrifter frå heile Noreg
Bodil Nordjore

Mat fra Nord-Norge
Eirik Nilssen

Min favoritt var nok “Den Velutstyrte mannen”. Olav og Jørgen byr på en annerledes og nyskapende kokebok der utstyret står i fokus, der de tryller frem kule retter med spumaflasker, tørris og sous vide utstyr. Dette er en kokebok vi ikke har sett maken til, og jeg trodde kanskje det skulle sjarmere juryen…

Juryen som skulle kåre årets kokebok besto av Aase E. Jacobsen fra Apéritif, Henry Notaker (kokebokhistoriker), Per A. Borglund (redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling) Knut Stene-Johansen (professor i litteratur og matskribent), Kjersti Ørgersen (Norli), vinnerne av fjorårets kokebokpriser: Arne Brimi (vinner av hovedprisen i 2013 med boken Store kokebok fra Vianvang) og Lise Finckenhagen, vinner av Beste norske bakebok i 2013.

Med denne juryen, så var det vel ikke veldig sjokkerende at vinneren ble:

En kokebok full av tradisjon som juryen omtaler slik: “En viktig bok, som ikke bare gir imponerende mange oppskrifter på lefsebakst fra hele landet, men som også presenterer en eldgammel og utrydningstruet del av vår matkultur. Boken er en fortreffelig kulturhistorisk og kulinarisk dokumentasjon av lefsebakstens posisjon i det norske tradisjonskjøkken. Dette er en viktig bok, med fine og varierte oppskrifter, og med en lang rekke herlige folk, særlig kvinnfolk, som gir denne kokeboken en helt egen troverdighet.”

Neste gang årets kokebok skal kåret (2015), så er min kokebok ute i butikken… Målet er å bli nominert, så vil tiden vise om jeg klarer å nå målet :-)