En ny Corona-smittetopp har kommet til Oslo, og regjeringen har derfor satt igang strenge tiltak for å få kontroll på viruset igjen. Et av disse tiltakene er at de har bestemt seg for full alkoholstopp i Oslo i minst to uker. Det betyr at du ikke kan bestille øl og vin ute på restaurant eller bar. Dette igjen betyr at alle barene og mange restauranter dessverre må stenge dørene fordi de da ikke får nok kunder, og de tjener ikke nok penger til at det er forsvarlig og ha åpent.

Diskusjonen om dette er riktig beslutning kan vi ta en annen gang… Byens restauranter er nok de som har vært flinkest til å holde avstand, vaske, desinfisere og følge reglene, og tallene viser at restauranter og barer har stått for bare en bitte liten prosentdel av smitten i Oslo. Det store problemet har jo vært hjemmefestene, og spørsmålet da er jo om det er vinmonopolene som burde stengt for å begrense “hjemmefylla” der store gjenger samles ukontrollert… Så kunne man heller gått ut på restaurant og tatt et glass vin i kontrollerte former. Da hadde vi ikke bare hatt kontroll, men vi hadde også bidratt til at flere hadde overlevd i en bransje som allerede sliter.

MEN, det finnes fortsatt håp for deg som er glad i god mat ute på restaurant. Noen av Oslos restauranter har brettet opp ermene om holder fortsatt åpent. Reglene er strenge, avstanden er stor, og du må bruke munnbind når du forlater bordet. Tiden er nå inne for å støtte din åpne lokale restaurant, slik at de forhåpentligvis overlever. Ettersom du nå ikke får vin på restaurantene, så har du nå muligheten til å oppdage nye spennende alkoholfrie alternativ. Vanligvis går vi for vinpakke når vi skal spise på en bedre restaurant. Nå har de mange steder satt opp juicemenyer som passer til rettene på menyen istedet. Dette kan både være godt, spennende – og bittelitt sunnere :-)

Her kommer en liste over noen av mine favorittrestauranter i Oslo som fortsatt har åpent! Hvis det er noen gode restauranter jeg ikke har fått med her, så send meg en melding på instagram (@janivarnykvist), så legger jeg dem inn.

Restaurant Apostrophe
Apostrophe er det nyeste tilskuddet i Lofthus Samvirkelag familien. I tillegg til å tilby fantastisk pizza, har også Apostrophe en Omakase del der Magnus og Haakan byr på en uklassisk Omakase-meny med nordisk vri. Her kan du nyte en pizza med familien, eller en bedre Omakase-meny med kule alkoholfrie drinker i enda kulere omgivelser!

The Vandelay
Den nye restauranten i Bjørvika blir av mange betegnet som Oslos nye IT-restaurant, og har åpent til frokost, lunsj og middag. De har det som kanskje er byens beste burger, og har nå lansert en ny egg-, bacon og cheddar”burger” som vi må prøve… Dette er et populært sted, så her må du bestille bord i god tid!

Restaurant À L’aise
Hvis du er på jakt etter fransk gourmet i verdensklasse er dette restauranten du leter etter. Fantastiske råvarer, retter som er like vakre som de er gode og omgivelser som gir deg et eksklusivt pusterom i hverdagen.

Winther Ysteri
På Aker brygge ligger Winther – et ysteri som også byr på nystekt pizza med blant annet egenprodusert ost. Og det beste av alt er at du kan kjøpe med deg de råvarene du likte best i ferskvaredisken på vei hjem.

Restaurant Geita
På tjukkeste Geitmyra ligger restaurant Geita. En forholdsvis ny restaurant styrt av kjøkkensjef Axel Nordahl som vi har hørt mye spennende om. Vi har faktisk ikke vært der enda, men har bord førstkommende helg, så da kan vi fortelle deg om det er så bra som ryktene tilsier…

Omakase by Vladimir Pak
Byens aller beste (og dyreste) sushi får du på Omakase by Vladimir Pak rett ved Nasjonaltheatret stasjon. Elegante og fantastiske sushibiter kommer som perler på et fiskesnøre, og gir deg en sushiopplevelse man sjelden opplever maken til, ihvertfall ikke i Norge…

The Golden Chimp
Mellom Grønland og Tøyen finner du Oslos beste dumplings. I denne perioden tilbyr de kun a la carte meny, så her kan du velge og fråtse blant smaksbomber på høyt nivå!

St Lars
Er du glad i kjøtt og grillmat på høyt nivå, så er St Lars det rette stedet! Interiøret minner om en brun bar, men porsjonene er rause om maten er fantastisk!

Smalhans
Bydelsrestauranten Smalhans holder åpent, og tilbyr både Dagens Husmannskost, lunsj og en større kveldsmeny.

Restaurant Hyde
På Hyde kjører de det de kaller Indian dining experience denne uka… Hyde pleier alltid å være bra, så når de kjører Indisk uke må det jo bli bra! Sjekk det ut…

I tillegg til disse restaurantene som holder åpent, så har mange av byens restauranter åpnet for Take Away. Den kuleste varianten er det kanskje Restaurant Katla som står for, som leverer mat-kit i denne perioden. Du henter en kasse med råvarer og oppskrift, og kan lage noen av Katlas klassikere hjemme på ditt eget kjøkken! Det skal ihvertfall jeg prøve…

Og husk: ta vare på hverandre, bruk munnbind og ta hensyn! Hvis vi er flinke nå, så er samfunnet raskere tilbake til “normalen” igjen…