Det er høst i lufta, og det er tid for god mat som tar litt tid. Gryter som putrer på ovnen, lammelår som langtidssteker – og andelår! Etter timer i ovnen blir andelårene bedre enn den beste biffen, og passer like godt til fest som til en rolig søndagsmiddag med en du er glad i.

Denne oppskriften er hentet fra min bok “Maten vi deler”, så dette innlegget må derfor merkes med “reklame for egen bok”. Bildet er tatt av Stian Broch.

I formen sammen med andelårene kan du ha hvilke urter og grønnsaker du vil. Test deg frem, og finn din egen favoritt! Får du ikke tak i tranebær, så dropper du det! I denne oppskriften blir ingenting feil. Bruk grønnsaker og smaker du liker, så blir resultatet bra – så lenge du gir det nok tid i ovnen!

Server gjerne ovnsbakte perlepoteter eller en god risotto ved siden av andelårene! Syltet rødløk smaker også veldig godt til :-)

Andelår, Maten vi deler

Braiserte andelår med appelsin, fiken og tranebær
Serves 4
Total Time
2 hr 30 min
Total Time
2 hr 30 min
Ingredients
  1. 4 andelår
  2. salt og pepper
  3. 2 ss finhakket timian
  4. 12 sjalottløk (gjerne røde)
  5. 8 fikener, delt i to
  6. 2 dl friske tranebær
  7. 4 dl kyllingkraft
  8. 2 dl rødvin
  9. 4 ss flytende honning
  10. 4 ss appelsinmarmelade
Instructions
  1. Krydre andelårene med salt, pepper og timian. Brun lårene i en tørr panne til de er gylne. Ta vare på fettet.
  2. Legg andelårene i en dyp ildfast form. Skrell og del sjalottløkene i to. Brun løken i andefettet sammen med 4 fikener og tranebærene. Legg det i den ildfaste formen sammen med andelårene. Hell over kyllingkraft, rødvin og honning. Stek alt i ovnen ved 160 °C i ca. 2 timer til andelårene er helt møre.
  3. Ta andelårene ut av sausen og stek dem i fettet i ovnen i ca. 10 minutter ved 220 °C til de tørker og blir sprø.
  4. Ha appelsinmarmeladen i sausen og kok den inn til du har den smaken og konsistensen du ønsker. Smak til med salt og pepper.
  5. Anrett andelårene på fat og topp med sausen, grønnsakene, de fire ferske fikenene og noen friske tranebær.
Notes
  1. Server gjerne ovnsbakte småpoteter eller en risotto ved siden av denne retten.
Maten vi deler https://nykvist.no/