Drømmer du om å bli nabolagets grillmester?

Det er sommer i lufta, og jeg håper du har funnet frem grillen for lenge siden. Både du som har hage, og du som får grille på balkonge! Det er fortsatt veldig tørt, så pass på at du følger reglene til hvor og når det er lov å grille. Pass på at du hjemme setter grillen stødig på et underlag som er godkjent for grilling. Dette gjør at du kan grille trygt – med god samvittighet – hele året!

Grillet pære Glød
Foto: Stian Broch

Så til selve grillingen… Kanskje er du en av dem som akkurat har pakket frem grillen og står der med et usikkert blikk og har glemt grillkunstene fra i fjor?

Kanskje har den lange vinteren gjort at den gode grill-feelingen du hadde i fjor høst er borte, og du har mistet troen på grillmesteren i deg? Slapp av…

Her kommer 9 enkle tips til hvordan du skal få opp selvtilliten igjen. 9 tips til hvordan du skal ta tilbake tronen som grillmester i nabolaget:

1
Rengjør grillen ordentlig!
Det er alltid hyggeligere å lage mat på en skinnende ren grill, enn på en med gamle matrester. Forhåpentligvis gjorde du grovjobben i fjor høst, før du pakket bort grillen? Da er det en enkel sak nå. Invester i en grillbørste! En stålbørste som du kan skrubbe grillristene med både underveis i grillingen for å fjerne rester og smak, og som du skrubber grillristen med når kveldens grilling er unnagjort, og du skal sette bort grillen til neste dag. Varm opp grillen, la eventuelle matrester bli forkullet og skrubb lett av med stålbørsten. Jeg skrubber også grillen underveis i grillingen. Feks hvis jeg griller sjøkreps til forrett, så skrubber jeg griller før jeg legger hovedretten på grillen.

Grill Glød
Foto: Stian Broch

2
Få kontroll på varmen!
Uansett om du bruker kull-, gass- eller elektrisk grill, så er en av de viktigste tingene for å bli trygg bak grillen at du har kontroll på varmen. Dette får du ganske enkelt ved å fyre opp halve grillen. De fleste har lest og hørt om indirekte- og direkte varme på grillen, men ikke alle har prøvd det og forstått hvor viktig det er for et godt resultat. Inne på kjøkkenet er det en selvfølgelig at du skrur ned varmen på stekovnen eller på platene hvis det blir for varmt, gjerne før maten brenner seg. Hvis søndagssteika skal stå i ovnen i mange timer, så skrur du ned temperaturen. Tenk deg hvis alle platene til enhver tid sto på full styrke. Da er det vanskeligere å få maten bra, og enda vanskeligere å ha kontroll… Akkurat samme gjelder ute på grillen. Ved å fyre opp halve grillen, har du full styrke rett over varmekilden (direkte varme), og lavere styrke etterhvert som du beveger deg bort fra «flammene» (indirekte varme). Det betyr at du kan bruke store kjøttstykker på direkte varme, for deretter å grille dem ferdig på indirekte varme. Skalldyr og grønnsaker trives stort sett best på dirkete varme, for der er det høy varme og kort tid som gjelder. Dette gjelder også tynne skiver av kjøtt, som feks fingertykke skiver av indrefilet og kyllingbryst delt i to på langs.

3
Kjøp deg grillklype!
Du kan også bruke en stekespade. Det viktigste er at du kvitter deg med grillgaffel og annet grillutstyr som stikker hull på kjøttet under grillingen. Ved å bruke grillklype eller stekespade, er det også enklere og raskere å snu og flytte både biffen, sjøkrepsene og fiskestykket.

4
Bruk digitalt steketermometer!
Mange vil nok hevde at steketermometer er for pingler. Jeg vil si det motsatte… Den som ikke vil ha perfekt grillet kjøtt og fisk er en pingle! Ved å bruke et digitalt steketermometer har du full kontroll på kjernetemperaturen, og du får likt resultat hver eneste gang. Prøv deg frem de første gangene og finn dine favoritt-kjernetemparaturer og skriv dem ned. Da vil resultatet bli like saftig og bra hver gang! Jeg bruker steketermometer både når jeg skal grille kjøtt og fisk!
Mine favorittkjernetemperaturer er:
Biff – 54-56 grader
Kyllingbryst – 64 grader
Hel kylling – 68 grader
Laksefilet – 45-50 grader
Svinefilet – 65 grader

Grillkull Glød
Foto: Stian Broch

5
Lag din egen marinade!
Jeg pleier ofte å krydre kjøttet og fisken jeg griller med salt og pepper, friske urter eller hjemmelaget rub. Men hvis du har lyst til å marinere kjøttet eller fisken for litt ekstra smak, så er det enkelt å lage sin egen marinade. Det eneste du trenger å huske er ordet KOS! Krydder, Olje og Syre gir en fantastisk marinade som du kan variere til det uendelige… Krydder kan vær hvitløk, paprikapulver, chili, friske urter eller annet krydder som du ønsker. Her kan du også bruke en blanding av flere krydder. Det er dette som setter smak på marinaden, så her er det bare å finne din favorittblanding. O-en står for Olje, og i 90% av tilfellene bruker jeg rapsolje. Dette er en smaksnøytral olje som tåler høy temperatur, noe som passer perfekt i en marinade. S-en står for syre, og dette kan vær sitron- eller limesaft, hvitvin, rødvin eller eddik av noe slag, som feks eplesider-, hvitvins- eller sherryeddik.
Bland sammen marinaden, smak til og la kjøttet ligge i marinaden til det skal grilles. Rett før grilling tørket du av marinaden, slik at det ikke drypper unødvendig mye olje ned i grillen og skaper flammer og røyk.

Hovelsrud kylling
Foto: Mats Dreyer

6
Planlegg!
For å bli en grillmester, så gjelder det å planlegge! Planlegg god tid i forveien, slik at du har alle råvarene i hus. Noe må du kanskje bestille, og noe må du kanskje reise til en spesialbutikk for å få tak i? Bruk tid på å finne de perfekte sjøkrepsene, de strammeste aspargesene og den møreste biffen. Gode råvarer er et viktig kriterie for at du skal kunne kalle deg grillmester når kvelden er over. Husk at det er umulig å gjøre gull ut av gråstein – også på grillen. Hvis sjøkrepsene er knøttsmå og har vært frosne, så vil de aldri bli store og saftige på grillen. Hvis kyllingbrystene er små, skinnfrie og har sitti på en kylling vokst opp under dårlige levevilkår, så vil de aldri bli store, saftige og få sprøtt skinn på grillen. Bry deg om hva du legger på grillen, hvordan dyrene har hatt det – og bruk tid på å skaffe de riktige råvarene!

Annis Pølsemakeri
Foto: Mats Dreyer

7
Tenk enkelt!
For at du skal ha kontroll på grillmiddagen, så gjelder det å tenke enkelt! Det er bedre med en perfekt grillet biff med to gode tilbehør, enn en svidd biff med 13 forskjellige sauser og salater. Det jeg prøver å si er at du bør bruke energien på noen få gode tilbehør, og heller perfeksjonere dem istedenfor å lage uendelig mange tilbehørsvarianter som gjør at du løper rundt som ei hodeløs høne under hele grillmiddagen.
Dette gjelder også kjøttet og fisken du legger på grillen. Mitt favorittgrillmåltid er når jeg får nygrillet sjøkreps til forret og en helgrillet kveite eller en perfekt grillet entrecôte med enkelt tilbehør til hovedrett. Enkle gode smaker! Det må ikke være en full grillbuffet hver gang du får gjester på besøk….

Hvasser Asparges
Foto: Mats Dreyer

8
Forbered!
Forberedelser er nesten halve jobben når du skal arrangere et grillselskap. Forberedelsene er nøkkelen til suksess, og avgjør hvor mye tid du får ved bordet sammen med gjestene, og hvor mye du må løpende rundt med 200 i puls og svetteperler i panna. Hvis du har laget ferdig sausene, forkokt grønnsakene som skal på grillen, marinert kjøttet og delt sjøkrepsene før gjestene kommer, så kan du konsentere deg om selve grillingen når gjestene kommer. Da kan du stå ute ved grillen, og ta et glass sammen med gjestene mens grillen varmes opp. Når gjestene setter seg tilbords, så er det kun sjarmøretappen igjen, og du kan sitte og nyte maten sammen med gjestene – med hvilepuls…

Flyndre grill
Foto: Mats Dreyer

9
Ha tålmodighet!
For å bli en grillmester, må du ha tålmodighet.
-Ta kjøttet ut av kjøleskapet minst en halvtime før du skal grille. Ha tålmodighet til å vente til det er romtemperert før det legges på grillen.
-Vent til grillen er ordentlig varm før du begynner å grille. Kullet i kullgrillen skal være hvitt, og alle flammer skal ha brent ut. Gassgrillen går naturlig nok raskere, men også her må du fyre opp hele grillen, slik at hele grillen blir varm før du skrur ned halve grillen, der det indirekte grillområdet er. Ha tålmodighet til å vente.
-Ha tålmodighet til å la kjøttet hvile når det er ferdiggrillet – før du skjærer i det. Dette gir et saftigere kjøtt – som alle blir glad for!

I denne oversikten kunne jeg lagt til ganske mange fler punkter, men dette er nok de aller viktigste for at du skal kunne bli en trygg og god grillmester i sommer! Jeg kunne selvfølgelig pratet masse om ting som hygiene ute, hvordan du griller den perfekte biffen etc, men det kan vi ta i et annet innlegg! Det viktigste er at du tar med deg disse punktene når du skal grille i sommer, og blir trygg på dem. Så vil jeg selvfølgelig at du tester ut nye råvarer og griller mer fisk i sommer!

Lær deg først å få kontroll på varmen, og kjøp deg en grillklype, en stålbørste og et digitalt steketermometer, så er du godt på vei!

Lykke til med helgens grilling! Legg gjerne ut bilder på Instagram og tagg med #matenvideler. Jeg vil veldig gjerne se hva dere griller… Og hvis du har spørsmål, så er det bare og sende meg mail til jan-ivny@online.no, eller en privat meldig på Facebook eller instagram!

God grillsommer, så høres vi snart :-)

Laks grill Glød
Foto: Stian Broch