Denne uka holdt jeg et matkurs for en gjeng matentusiaster som til daglig tilbyr deg noe av den beste fisken og den beste servicen i landet. Det trengte inspirasjon og litt ekstra motivasjon før en hektisk førjulstid står for døren. Jeg satt opp en 5-retters meny med fisk i fokus som de slev laget, under veiledning av meg. Jeg tenkte jeg skulle dele noen av disse oppskriftene her med deg, slik at du kan imponere venner og familie med noe godt når du trenger en pause fra stress og mas.Først ut er denne løksuppen med kongekrabbe og lakris. Ganske klassiske smaker, men en liten tvist som gjør den litt mer spennende!

img_6827

Stekt kongekrabbe med brunet sjalottløkkrem, løksjy og lakris
Serves 4
Total Time
1 hr
Total Time
1 hr
Suppe
  1. 2 løk
  2. 1 ss rapsolje
  3. 1/2 dl hvitvin
  4. 1 dl kyllingkraft
  5. 2 dl fløte
  6. Salt og pepper
  7. Sitronsaft
Sjalottløkkrem
  1. 200 g sjalottløk, skrelt og delt i to
  2. 1 ss rapsolje
  3. 1 dl fløte
  4. 1/2 dl h melk
  5. Salt og pepper
  6. Sitronsaft
Mandelmelk
  1. 2 dl mandelmelk
Kongekrabbe
  1. 400 g rå kongekrabbe
  2. Salt og pepper
  3. 1 ss smør
Servering
  1. 50 g mandler i skiver
  2. 1 ts lakrispulver
  3. Kjørvel eller dill
Suppe
  1. Skrell og grovkutt løken. Fres den forsiktig på middels varme
  2. i olje til den er helt myk. Dette tar ca 20-30 minutter. Rør hele tiden.
  3. Tilsett vinen. Kok til hvitvinen er nesten helt kokt inn. Tilsett kyllingkraft og fløte. Kok i 10 minutter. Kjør til jevn suppe med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitronsa .
Sjalottløkkrem
  1. Vend sjalottløken i oljen. Legg løken i en ildfast form og dekk med aluminiumsfolie. Stek i ovnen på 250 grader i ca 30 minutter. Ta av folien og rør i løken. Stek videre uten folie til løken er gyllen. Dette tar ca 10 minutter.
  2. Kjør løken til purè med en stavmikser. Spe med litt og litt fløte og melk til jevn purè. Pass på at den ikke blir for tynn.
  3. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Mandelmelk
  1. Varm mandelmelken og kjør den til skum med en stavmikser.
Kongekrabbe
  1. Klipp opp kongekrabben og ta ut krabbekjøttet så helt som mulig. Fjern “strengen” som sitter inni krabbekjøttet.
  2. Krydre krabbekjøttet med salt og pepper. Stek kjøttet i smør til det er gyllent og begynner å bli fast. Dette tar ca 6-8 minutter. Krabben skal være gjennomstekt, og fortsatt saftig inni.
Servering
  1. Rist mandlene i en tørr stekepanne til de er gyllne.
  2. Legg sjalottløkkremen i bunnen i hver tallerken. Skjær kongekrabben i ngertykke skiver og legg oppå sjalottløkkremen. Ha suppen rundt sjalottløkkremen.
  3. Topp suppen med ristede mandler, mandelmelk og lakrispulver. Pynt med kjørvel eller dill like før servering.
Maten vi deler http://nykvist.no/
Bildet er tatt under kurset med min iPhone, og er ikke av beste kvalitet, men smaken var fantastisk :-)