Søndag er fastelavn, og den dagen i året hvor nordmenn fråtser i boller, melis og krem. Her kommer en oppskrift der jeg har byttet ut litt av hevetemelet med sammalt rugmel samt noe av sukkeret med honning, noe som gir en litt sunnere bolle. Bollene har jeg fylt med krem blandet med revet marsipan og kirsebærsyltetøy. Bak gjerne noen ekstra, for disse kommer til å forsvinne fort….

Boller:
6 dl h-melk (kald)
50 g fersk gjær
800 g hvetemel
200 g sammalt rugmel
1 egg
100 g sukker
1/2 ts salt
4 ss flytende honning
150 g kaldt smør, i terninger
Egg til pensling
Fyll:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
4 ss revet marsipan (legg marsipanen i kjøleskapet, så er det lettere å rive den)
2 dl kirsebærsyltetøy

Boller:
*Løs opp gjæren i 5 dl av melken. Tilsett mel, egg, sukker, salt og honning. Elt i kjøkkenmaskin i 5 minutter. Tilsett den siste melken og kjør i ytterligere 5 minutter.
Tilsett smøret og kjør til smøret er kjørt godt inn i deigen. Deigen er ferdig når den er glatt og smidig. Hvis deigen er for klissete kan du tilsette 1 ss ekstra mel.
La deigen heve på et lunt sted i 1 time.
*Rull ut boller og legg dem på bakebrett. Dekk bollene med plastfolie og la heve i ytterligere en time. Ettersom du ikke har varmet melken, så tar hevingen av disse bollene litt ekstra tid, men det er absolutt verdt å vente på!
*Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem på 180 grader i ca 12-15 minutter til de er gyllne. Avkjøl bollene.
Fyll:
Pisk kremen og sukkeret til krem. Pass på at kremen ikke blir for stiv. Den skal folde seg i myke topper.
Vend inn revet marsipan i kremen.
Del bollene i to og fyll dem med kirsebærsyltetøy og krem.
Dryss gjerne melis over bollene ved servering.
Her kan alt forberedes på forhånd, men vent med å fylle bollene til like før servering – da smaker de aller best :-)